Zawody

Krótka informacja o zawodach, na które jest i będzie popyt na rynku pracy, pomogą ci w wyborze ścieżki edukacyjno-zawodowej.

TECHNICY I INNY ŚREDNI PERSONEL

DIETETYK – UWAGA!!! ZAWÓD PRZYSZŁOŚCI

osoba, która planuje, opracowuje oraz przygotowuje różnego typu diety dla ludzi zdrowych i chorych, a także szkoli w zasadach zdrowego trybu życia

  1. ŚRODOWISKO PRACY
    1. Kod zawodu
      322001 – Dietetyk
      228401 – Specjalista dietetyk
    2. Zadania i czynności
      • opracowywanie receptur na poszczególne rodzaje diet – zgodnie z obowiązującymi zasadami żywienia oraz na zlecenie lekarskie – dla dzieci i dorosłych, ludzi starszych i niemowląt
      • opracowywanie diet dla osób chorych i zdrowych, chcących schudnąć, dzieci itp.
      • prowadzenie i nadzorowanie wszystkich elementów produkcji, tj. organizacja stanowisk pracy, instruktaż pracowników, nadzór nad prawidłowością przebiegu technologicznego poszczególnych etapów przygotowania potraw;
      • kontrola jakości (organoleptyczna i laboratoryjna) stosowanych surowców i warunków ich przechowywania
      • sprawdzanie jakości i wyglądu gotowych potraw (w zakładach żywieniowych organoleptycznie, w stacjach sanepidu – laboratoryjnie)
      • kontrola prawidłowości stosowanych receptur i zestawów żywieniowych w przemyśle spożywczym
      • prowadzenie działalności edukacyjnej w zakresie żywienia i opracowywanie właściwych zestawów żywieniowych dla różnych grup ludności oraz dla chorych z różnymi rodzajami schorzeń
      • tworzenie planów żywieniowych w placówkach służby zdrowia (jadłospisy, plany żywieniowe)
    3. Miejsce i warunki pracy
      • szpitale, przychodnie
      • własna działalność – właściciele firm doradzających w zdrowym stylu życia i żywienia
      • doradcy osób publicznych: aktorów, polityków, gwiazd show biznesu
      • zakłady gastronomiczne
    4. Narzędzie pracy
      • produkty żywnościowe
      • tabele i informacje o prawidłowym żywieniu
  2. WYMAGANIA ZAWODU
    1. Warunki psychofizyczne
      • umiejętności manualne
      • wysoko rozwinięty zmysł smaku i węchu
      • wysoka kultura osobista w kontakcie z klientem / pacjentem
      • wysoka higiena osobista i czystość
    2. Przeciwwskazania do wykonywania zawodu
      • choroby skóry i skłonność do alergii
      • brak empatii i nastawienia na klienta / pacjenta
    3. Charakterystyka kompetencji dla zawodu
      Kompetencje miękkie i twarde
      • wiedza na temat pochodzenia żywności
      • wiedza na temat procesu przygotowywania potraw
      • możliwość współpracy z lekarzem i psychologiem
      • cierpliwość, wyrozumiałość
      • umiejętność nawiązywania kontaktów z ludźmi
  3. ŚCIEŻKA EDUKACYJNA
    1. Ścieżki kształcenia oraz uzyskane kwalifikacje
      • szkoła średnia
      • studium policealne – technik żywienia
      • następnie studia wyższe
    2. Instytucje kształcące
      • akademie, uniwersytety medyczne
      • akademie rolnicze
      • uniwersytety przyrodnicze
powrót do listy zawodów
Przejdź na początek