Zawody

Krótka informacja o zawodach, na które jest i będzie popyt na rynku pracy, pomogą ci w wyborze ścieżki edukacyjno-zawodowej.

Pracownicy Usług Osobistych i Sprzedawcy

WŁAŚCICIEL GOSPODARSTWA AGROTURYSTYCZNEGO

– osoba prowadząca gospodarstwo rolne, w którym samodzielnie prowadzi działalność agroturystyczną, czyli przyjmowanie gości (letników).

  1. ŚRODOWISKO PRACY
    1. Kod zawodu
      515204 Właściciel małego zakładu agroturystycznego / hotelarskiego / gastronomicznego
    2. Zadania i czynności
      • organizowanie wypoczynku dla gości – proponowanie noclegów, wyżywienia i form spędzania wolnego czasu
      • prowadzenie bazy noclegowej (pokoje na wynajem)
      • przygotowywanie wyżywienia (szczególnie zdrowa kuchnia, bazująca na świeżych, lokalnych i sezonowych produktach)
      • dbałość o czystość w gospodarstwie oraz atrakcyjność gospodarstwa
      • doradzanie gościom w zakresie atrakcji w regionie
      • promocja własnych usług agroturystycznych (np. poprzez stronę internetową gospodarstwa)
      • często także wykonywanie typowych zadań rolnika (przy łączeniu gospodarstwa rolnego z agroturystycznym)
    3. Miejsce i warunki pracy
      • własne gospodarstwo agroturystyczne (można również pracować jako zarządca gospodarstwa agroturystycznego u innego właściciela)
      • praca w dużej mierze na otwartym powietrzu
    4. Narzędzie pracy
      • pojazdy i narzędzia rolnicze oraz ogrodnicze
  2. WYMAGANIA ZAWODU
    1. Warunki psychofizyczne
      • komunikatywność
      • umiejętność zawiązywania kontaktów
      • przyjazne usposobienie
      • życzliwość i gościnność
      • wysoka kultura osobista
      • dobra kondycja fizyczna
      • odporność na zmęczenie i zmienną pogodę
      • sprawność manualna (przy używaniu narzędzi rolniczych)
      • cierpliwość
    2. Przeciwwskazania do wykonywania zawodu
      • przy alergiach na pyłki roślin – stałe przebywanie w ogrodzie może wzmacniać dolegliwości
      • wymagana dobra kondycja fizyczna
    3. Charakterystyka kompetencji dla zawodu
      Kompetencje miękkie i twarde
      • wiedza z zakresu marketingu
      • wiedza z zakresu podstaw rachunkowości
      • ciekawość i ciągła chęć poszerzania wiedzy
      • przedsiębiorczość
  3. ŚCIEŻKA EDUKACYJNA
    1. Ścieżki kształcenia oraz uzyskane kwalifikacje
      • szkoła ponadgimnazjalna o profilu rolniczym lub agroturystycznym (szkoła zawodowa, technikum rolnicze)
      • szkoła policealna o kierunku Agroturystyka
      • studia wyższe na kierunku Rolnictwo, Agrobiznes, Agroturystyka, Turystyka i rekreacja
    2. Instytucje kształcące
      • szkoły zawodowe, technika
      • studia wyższe (Uniwersytety Rolnicze, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Akademie Wychowania Fizycznego)
powrót do listy zawodów
Przejdź na początek