Krótka informacja o zawodach, na które jest i będzie popyt na rynku pracy, pomogą ci w wyborze ścieżki edukacyjno-zawodowej.
Pracownicy Usług Osobistych i Sprzedawcy
KUCHARZ
– osoba odpowiedzialna za komponowanie oraz przygotowywanie dań i napoi.
- ŚRODOWISKO PRACY
- Kod zawodu
512001 Kucharz
- Zadania i czynności
- przygotowywanie potraw i napoi według przepisów (autorskich lub cudzych)
- przygotowywanie list zakupów produktów (często także robienie zakupów)
- odpowiednie przechowywanie produktów, chroniące przed zepsuciem
- układanie menu
- dbałość o odpowiedni, estetyczny wygląd dania na talerzu
- dbałość o czystość kuchni i przyborów kuchennych, w tym sprawność urządzeń kuchennych
- Miejsce i warunki pracy
- kuchnie w restauracjach, pubach, hotelach, zajazdach, jadłodajniach, stołówkach lub firmach cateringowych
- praca często zmianowa, przy wysokiej temperaturze i wilgotności
- praca stojąca
- Narzędzie pracy
- przybory i urządzenia kuchenne
- książki kucharskie
- WYMAGANIA ZAWODU
- Warunki psychofizyczne
- talent kulinarny
- sprawność manualna
- wrażliwość na smaki, zapachy, kolory (wrażliwość estetyczna)
- dokładność
- cierpliwość
- dobra koordynacja ruchowa
- szybkość
- Przeciwwskazania do wykonywania zawodu
- wymagana książeczka zdrowia
- Charakterystyka kompetencji dla zawodu
Kompetencje miękkie i twarde
- wiedza z zakresu sztuki kulinarnej (techniki gotowania, produkty, kuchnie narodowe)
- odpowiedzialność
- komunikatywność (porozumiewanie się z innymi kucharzami podczas pracy)
- umiejętność pracy w zespole
- umiejętność dekorowania potraw i stołów
- ciekawość i ciągła chęć poszerzania wiedzy
- ŚCIEŻKA EDUKACYJNA
- Ścieżki kształcenia oraz uzyskane kwalifikacje
- zasadnicza szkoła zawodowa o profilu gastronomicznym lub technikum gastronomiczne
- przed uzyskaniem dyplomu odbywa się egzamin zawodowy na kucharza
- studia wyższe – Turystyka i rekreacja lub Hotelarstwo
- kursy gotowania
- Instytucje kształcące
- szkoły zawodowe, technika o profilu gastronomicznym
- młodzież między 15 a 18 rokiem życia może kształcić się w zawodzie kucharza także w Ochotniczym Hufcu Pracy
powrót do listy zawodów