Zawody

Krótka informacja o zawodach, na które jest i będzie popyt na rynku pracy, pomogą ci w wyborze ścieżki edukacyjno-zawodowej.

Pracownicy Usług Osobistych i Sprzedawcy

KUCHARZ

– osoba odpowiedzialna za komponowanie oraz przygotowywanie dań i napoi.

  1. ŚRODOWISKO PRACY
    1. Kod zawodu
      512001 Kucharz
    2. Zadania i czynności
      • przygotowywanie potraw i napoi według przepisów (autorskich lub cudzych)
      • przygotowywanie list zakupów produktów (często także robienie zakupów)
      • odpowiednie przechowywanie produktów, chroniące przed zepsuciem
      • układanie menu
      • dbałość o odpowiedni, estetyczny wygląd dania na talerzu
      • dbałość o czystość kuchni i przyborów kuchennych, w tym sprawność urządzeń kuchennych
    3. Miejsce i warunki pracy
      • kuchnie w restauracjach, pubach, hotelach, zajazdach, jadłodajniach, stołówkach lub firmach cateringowych
      • praca często zmianowa, przy wysokiej temperaturze i wilgotności
      • praca stojąca
    4. Narzędzie pracy
      • przybory i urządzenia kuchenne
      • książki kucharskie
  2. WYMAGANIA ZAWODU
    1. Warunki psychofizyczne
      • talent kulinarny
      • sprawność manualna
      • wrażliwość na smaki, zapachy, kolory (wrażliwość estetyczna)
      • dokładność
      • cierpliwość
      • dobra koordynacja ruchowa
      • szybkość
    2. Przeciwwskazania do wykonywania zawodu
      • wymagana książeczka zdrowia
    3. Charakterystyka kompetencji dla zawodu
      Kompetencje miękkie i twarde
      • wiedza z zakresu sztuki kulinarnej (techniki gotowania, produkty, kuchnie narodowe)
      • odpowiedzialność
      • komunikatywność (porozumiewanie się z innymi kucharzami podczas pracy)
      • umiejętność pracy w zespole
      • umiejętność dekorowania potraw i stołów
      • ciekawość i ciągła chęć poszerzania wiedzy
  3. ŚCIEŻKA EDUKACYJNA
    1. Ścieżki kształcenia oraz uzyskane kwalifikacje
      • zasadnicza szkoła zawodowa o profilu gastronomicznym lub technikum gastronomiczne
      • przed uzyskaniem dyplomu odbywa się egzamin zawodowy na kucharza
      • studia wyższe – Turystyka i rekreacja lub Hotelarstwo
      • kursy gotowania
    2. Instytucje kształcące
      • szkoły zawodowe, technika o profilu gastronomicznym
      • młodzież między 15 a 18 rokiem życia może kształcić się w zawodzie kucharza także w Ochotniczym Hufcu Pracy
powrót do listy zawodów
Przejdź na początek