Zawody

Krótka informacja o zawodach, na które jest i będzie popyt na rynku pracy, pomogą ci w wyborze ścieżki edukacyjno-zawodowej.

ROLNICY, OGRODNICY, LEŚNICY I RYBACY

ROLNIK

osoba zajmująca się uprawianiem i pielęgnacją roślin (głównie do celów spożywczych), a także hodowlą zwierząt

  1. ŚRODOWISKO PRACY
    1. Kod zawodu
      613003 Rolnik
    2. Zadania i czynności
      • uprawa roślin (głównie wykorzystywanej do celów spożywczych)
      • dobór i zakup nasion, sadzonek, cebulek roślin do uprawy
      • przygotowywanie podłoża do uprawy roślin (nawożenie, przygotowanie gleby, np. bronowanie, oranie)
      • sianie lub sadzenie roślin
      • nadzór wzrostu roślin, a w przypadku stwierdzenia chorób lub szkodników – podejmowanie odpowiednich działań w celu ochrony uprawy
      • zbiór plonów
      • hodowla zwierząt
    3. Miejsce i warunki pracy
      • rolnik pracuje w rolniczych firmach produkcyjnych lub prowadzi własne gospodarstwo rolne
      • najczęściej pracuje na zewnątrz (zmienne warunki pogodowe) lub w obiektach zamkniętych jak np. szklarnie, obory
      • praca rolnika trwa cały rok, występuje jednak sezonowe wzmożenie aktywności (np. wysiew nowych roślin na wiosnę)
      • przy hodowli zwierząt gospodarskich wymagane jest stała obecność rolnika lub jego pomocnika, związana z cyklem karmienia i pielęgnacji zwierząt
      • jest to praca fizyczna, często w zmiennych warunkach pogodowych – wymagana jest sprawność motoryczna
    4. Narzędzie pracy
      • pojazdy i narzędzia rolnicze
      • środki ochrony roślin, nawozy
  2. WYMAGANIA ZAWODU
    1. Warunki psychofizyczne
      • dobra kondycja fizyczna
      • odporność na zmęczenie i zmienną pogodę
      • sprawność manualna (przy używaniu narzędzi rolniczych)
      • dokładność
      • cierpliwość
    2. Przeciwwskazania do wykonywania zawodu
      • Przy alergiach na pyłki roślin – stałe przebywanie w ogrodzie lub na plantacji może wzmacniać dolegliwości
      • Wymagana dobra kondycja fizyczna
    3. Charakterystyka kompetencji dla zawodu
      Kompetencje miękkie i twarde
      • wiedza z zakresu uprawy i pielęgnacji roślin
      • ciekawość i ciągła chęć poszerzania wiedzy
  3. ŚCIEŻKA EDUKACYJNA
    1. Ścieżki kształcenia oraz uzyskane kwalifikacje
      • szkoła ponadgimnazjalna o profilu rolniczym (szkoła zawodowa, technikum rolnicze)
      • kształcenie w szkole policealnej
      • studia wyższe na kierunku Rolnictwo
    2. Instytucje kształcące
      • szkoły zawodowe, technika
      • studia wyższe (Uniwersytety Rolnicze, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego) o specjalności Rolnictwo
powrót do listy zawodów
Przejdź na początek