Krótka informacja o zawodach, na które jest i będzie popyt na rynku pracy, pomogą ci w wyborze ścieżki edukacyjno-zawodowej.
Specjaliści
SPECJALISTA DS. ORGANIZACJI USŁUG GASTRONOMICZNYCH, HOTELARSKICH I TURYSTYCZNYCH
osoba, która w odpowiedzi na zamówienie klienta organizuje odpowiedni program usług (żywieniowych, noclegowych, turystycznych), np. wyjazdy firmowe.
- ŚRODOWISKO PRACY
- Kod zawodu
242222 Specjalista do spraw organizacji usług gastronomicznych, hotelarskich i turystycznych - Zadania i czynności
- zebranie oczekiwań klientów (np. wyjazd integracyjny, bankiet)
- przygotowanie programu imprezy zgodnie z oczekiwaniami klienta
- dobór odpowiednich partnerów do realizacji programu (hotele, restauracje itp.)
- budowa kosztorysu imprezy
- nadzór nad odpowiednim, zgodnym z planem, przebiegiem wydarzenia
- prowadzenie dokumentacji wydarzeń
- Miejsce i warunki pracy
- ośrodki wypoczynkowe, hotele, ośrodki spa, firmy szkoleniowe, firmy eventowe, biura podróży
- własna działalność gospodarcza jako organizator imprez
- praca biurowa, a podczas imprez – na miejscu imprezy
- Narzędzie pracy
- komputer z dostępem do Internetu
- sieć kontaktów (hotele, restauracje, puby itp.)
- WYMAGANIA ZAWODU
- Warunki psychofizyczne
- pomysłowość, kreatywność
- odpowiedzialność
- dokładność
- cierpliwość
- Przeciwwskazania do wykonywania zawodu
- Charakterystyka kompetencji dla zawodu
Kompetencje miękkie i twarde - komunikatywność
- dyspozycyjność
- umiejętność negocjacyjne
- ciekawość i ciągła chęć poszerzania wiedzy
- umiejętność pracy pod presją czasu
- ŚCIEŻKA EDUKACYJNA
- Ścieżki kształcenia oraz uzyskane kwalifikacje
- ukończenie co najmniej szkoły średniej (niekoniecznie o profilu turystycznym)
- studium policealne o profilu turystycznym
- studia magisterskie lub licencjackie na kierunkach Turystyka i rekreacja, Geografia
- Instytucje kształcące
- szkoły średnie i policealne o profilu turystycznym
- uniwersytety i wyższe szkoły kształcące na kierunkach Turystyka i rekreacja, Geografia
powrót do listy zawodów